Slik ble Fru Neliks smakfulle iskrem en storsuksess

Marthe Kilen er utdannet konditor og kokk, og har for mange blitt et kjent ansikt etter at hun var dommer i NRKs Bakemesterskapet. Hun står også bak Fru Nelik, hvor de søte fristelsene står i kø. Nå har lokalmatbutikken også begynt å trylle frem iskalde smaksbomber – noe som skulle vise seg å overgå alle forventninger. Vi tok en prat med den fargerike staværingen, som forklarer hvordan hun ble en ekte isdronning!

Kjemien bak en god iskrem

Kilen forteller oss entusiastisk om den nye Carpigiani-maskinen fra Primulator, som visstnok skal være Rolls Roycen blant ismaskiner. Den var ett år da Fru Nelik overtok den, og den går som et skudd.

Ut av maskinen kommer det fløyelsmyk iskrem med akkurat passe mye luft. Etter å ha deltatt på et iskremkurs i regi av Bako og Tine, sitter Marthe igjen med mye dyrebar kunnskap.

Det å lage is viste seg å være litt annerledes enn jeg hadde trodd. Det er mye kjemi som ligger bak, og mye å lære, forklarer hun.

Iskremkurset ga innsikt i hvordan ekte iskrem lages, og var kjærkomment for staværingen, som hadde kjøpt seg isfabrikk.

Målet var å lage billig, men god is!

Med bakgrunn som kaptein på det norske baker- og konditorlandslaget, er det kanskje ingen overraskelse at Marthe Kilen er en ekte smaksnerd. Smaken og konsistensen er i fokus, og hun legger vekt på å bruke gode, lokale råvarer så godt det lar seg gjøre.

For meg var alltid målet å lage en billig is, for det selges overalt allerede. Men det var viktig at den gode smaken skulle være i fokus. Gode råvarer og riktig produksjonsmetode gjør at isen koster deretter, men så smaker den også helt fantastisk, sier hun.

Isen skal ikke være for hard, og heller ikke for søt. Ifølge Kilen finnes det mange ulike typer sukker, og det er ikke likegyldig hvilken sukkertype man bruker. Men selv om både luftinnhold, fettprosent og produksjonsmetode spiller inn, er Marthe klar på én ting:

For meg er det ikke så viktig om man kaller det for gelato, iskrem eller noe annet. Det viktigste er at isen blir god, og at den har mye smak.

Marthe Kilen med Carpigiani-maskinen fra Primulator, som visstnok skal være Rolls Roycen blant ismaskiner.

Råvarer fra gården til en gammel klassekamerat

Ifølge Marthe Kilen, er riktig råvarevalg hemmeligheten bak en skikkelig god iskrem. All melken kommer fra Neraunet Gård, som drives av en av hennes gamle klassekamerater, og nå også nabo.

Her får jeg melk rett fra tanken, og pasteuriseringen står vi for selv. Vi skaffer alle råvarer lokalt – så langt det er mulig, smiler hun.

For konditoren er det blant annet viktig å vite at dyrene har det fint. Fru Neliks iskrem har kun melk fra lykkelige melkekyr, og mer kortreist blir det vel neppe.

Vi lager også karamell, suksesskrem og alt stæsj selv. Foruten krokan og Non Stop, lager vi det aller meste selv.

Laget med humor og en personlig tvist

Totalt tilbyr Fru Nelik iskrem med syv ulike smaker. Det var viktig for den sprudlende konditoren å lage is med en god dose humor og personlighet. Alle smakene har navn som slutter på -is, passende nok, inkludert Strawberris, Tertis, Knasis og Brownis.

Det at isen selges under varenavnet Ice Queen er heller ingen tilfeldighet. Marthe Kilen forteller at hun har en dronningkrone tatovert på hånden, mens mannen har en kongekrone. Dette var noe av inspirasjonen bak isdronningens navnevalg.

At du er «isdronning» er selvfølgelig humor, og nettopp humor har vært en viktig del av produktutviklingen. Jeg synes Ice Queen-navnet er helt genialt.

Hun mener at syv ulike smaker kanskje kan være litt for mange, men så tidlig i prosessen handler det litt om å prøve seg frem og se hvilke smaker som gjør det bra.

Iskrembeger med sprudlende design, laget med god help fra Morten Nilsgård i Bako.

Iskrem inspirert av konditorkaker

Fru Nelik er kanskje best kjent for sine lekre og søte kakefristelser. Og som konditor var det naturlig for Kilen å videreføre noen av sine konditorkunster til isproduktene.

–Flere av smakene er inspirert av noen av våre bestselgende kaker. «Tertis» har for eksempel elementer fra suksessterten, som suksesstertekrem, sjokoladebiter og mandelflak eller krokan, forteller hun.

Konditoren har også hatt stor suksess med sine brownies bestående av browniebunn, salt karamell, Daim og sjokolademousse. Man kan få mange av de samme gode smakene i iskremform med isen «Brownis», som inneholder salt karamellsaus og Daim-kuler.

Den personlige favoritten hennes er Knasis, som inneholder regnbueknas av Non Stop. Hun er også veldig glad i Brownis, og sier Tertis har blitt en kundefavoritt. Samtidig understreker Kilen at de også tilbyr smaker som jordbær og vanilje, til de som foretrekker rene og klassiske smaker.

Lang prosess fra planlegging til salgsklar iskrem

Det ligger mye arbeid bak Fru Neliks iskremsuksess. Foruten utvikling av smaker og selve isen, har det også vært en administrativ bit og planlegging av elementer som emballasje.

Jeg og designeren samarbeidet med Bako om designet på isbegrene. Jeg synes printet er et skikkelig blikkfang. Det har litt graffiti-vibes. Prosessen med å komme frem til riktig design, farge, mønster og font var lang, men jeg ble veldig fornøyd til slutt, forklarer hun.

Alle boksene er i utgangspunktet like, med et lekkert rosa og svart mønster, samt en liten tekst om Fru Nelik.

Siden vi har mange smaker, er det mest praktisk å differensiere emballasjen med klistrelapper på lokket. Vi var veldig fornøyde da vi endelig fikk isboksene i hus, og har bokser i både porsjons- og familiestørrelse. Jeg liker veldig godt at det følger med en skje i lokket på porsjonsbegeret. Det gjør det enkelt å kjøpe og nyte, smiler hun.

Også Morten Nilsgård fra Bako er fornøyd med resultatet:

Disse isboksene representerer Fru Nelik på en ypperlig måte. Emballasjen er fargerik og oser av kvalitet, akkurat som produsenten selv. Vi har hatt et tett og godt samarbeid hele veien, og resultatet er is-emballasje som er både funksjonell og lekker, sier han.

 

KAM / Morten Nilsgård

Salget har gått over all forventning

I dag selges Fru Neliks iskrem både ved utsalgsstedet i Rissa, og i diverse lokale gårdsbutikker. Målet er imidlertid å nå ut til enda flere etter hvert. Foreløpig leverer den lille lokalmatbutikken (og nå isfabrikken) all iskrem selv. Likevel er salgstallene overraskende gode.

Ice Queen har blitt veldig godt tatt imot, og vi har solgt mye mer enn vi hadde trodd. Vi gikk til og med tom for beger en periode, fordi det var så mange innom. Og i løpet av sommeren regner vi med å selge unna mye iskrem, smiler Fru Nelik-gründeren.

Hun avslutter:

Det har gått kjempebra hittil, og det skal bare bli bedre. Og vi skal fortsette å holde kvaliteten oppe!

Foto: Rosann Hammer 

Vil du vite mer om å lage din egen iskrem eller emballasje med eget trykk?
Ta gjerne kontakt med Morten for en uforplikende prat.

Morten Nilsgård

Selger/KAM

morten.nilsgaard@bako.no
Tel: 911 27 979

Scroll to Top